le Blog

Začítaj sa. Čo tu nájdeš? Moje zážitky s francúzštinou, Francúzmi a Francúzskom

Objav niekoľko horúcich výrazov do tohto letného počasia. Vieš ako funguje vo Francúzsku systém výstrahy pred vysokými teplotami? Na záver si môžeš v 20 otázkovom kvízlete potrénovať slovnú zásobu a výrazy spojené s letným obdobím.

Nantes bolo dlho jediným francúzskym mestom oficiálne zvoleným za 'zelené' (2013). Tento rok sa k nemu pripojil aj Grenoble. Nantes ma nadchlo hneď z viacerých dôvodov. Dýcha na teba zo všadiaľ veľa zelene, mestských parkov, záhrad. Ale aj svojim prístupom k životnému prostrediu a sociálnej politike. Cez víkendy máš napríklad k dispozícii hromadnú...

Ak sa náhodou ocitneš v Rennes na jeden deň, tak ako sa to stalo mne, v tomto článku ti v krátkosti zhrniem pár miest, ktoré sa určite oplatí počas návštevy nevynechať! Nájdeš aj tip na reštauráciu kde si môžeš vychutnať pre Bretónsko príznačnú galetku (slanú palacinku) na xy spôsobov a jeden môj obľúbený obchodík na kúpu originálneho darčeka,...

Pri úplne prvom kontakte s francúzštinou sa nám môže zdať, že sme sa učili úplne iný jazyk. Teda neviem ako ty, ale ja som bola celkom v šoku :o Je to pretože Francúzi okrem toho, že rozprávajú rýchlo, radi skracujú slová, bežne používajú rôzne oficiálne i neoficiálne skratky, vynechavajú samohlásky či celé slabiky alebo zlievajú slová dokopy.

Verlan (tzv. verlan od l'envers) je forma francúzskeho slangu, ktorá spočíva v obrátení slabík slova, niekedy sprevádzaná fonetickou úpravou.

Ako definovať français famiier? Dnes skúsim v krátkosti načrtnúť ako možno rozlíšiť français familier v porovnaní so spisovnou formou jazyka.